Nieuwsberichten

Plandelen

Vandaag is de Steppe aan het plandelen geweest in het dorp. Plandelen betekent: wandelen en plastic opruimen. Heerlijk even naar buiten en direct wat goeds door voor onze mooie natuur. Vol enthousiasme zijn de kinderen aan de slag gegaan en er is een flinke hoop plastic verzamelt. Na de verhalen van Boyan Slat en de kraaien die plastic bestrijden, konden we nu zelf aan de slag om een verschil te maken. We zijn trots op het resultaat en de inzet!

Nationale Voorleeswedstrijd

Voorleeskampioen  Donderdagavond heeft de kwartfinale van de Nationale voorleeswedstrijd plaatsgevonden in de bibliotheek in Burgum. Fardau van der Werff vertegenwoordigde tijdens deze kwartfinale de Wrâldpoarte. Dit deed ze voortreffelijk! Van de 14 deelnemers mocht zij als nummer 1 door naar de halve finale. Deze halve finale vindt plaats op 22 maart in de bibliotheek in Leeuwarden. We wensen je vanaf deze plaats alvast veel succes Fardau! 

40dagen project

Ook in 2023 slaan het dorp, de kerk en de Wrâldpoarte de handen ineen voor een mooi 40-dagen project! De afgelopen week zijn de leerlingen van leerjaar 8 bij alle deuren in Garyp langs geweest om de informatie over dit project te verspreiden. In de flyer die langs gebracht is, staat het spaardoel voor dit jaar beschreven. Dit doel wordt van harte bij u aanbevolen. Er kan een financiële bijdrage worden overgemaakt naar het rekeningnummer zoals vermeld in de flyer, maar er kan ook een bedrag worden gedeponeerd bij de Spar en op school. Op school staat er bij de ingang van de onderbouw een houten brievenbus op de kast. We hopen natuurlijk op een mooie opbrengst, alvast bedankt!

Waar is kip?

Afgelopen voorjaar hebben we samen met veel vrijwilligers uit het dorp een fantastisch grote voorstelling neergezet. De voorstelling genaamd ‘Waar is Kip?’ is in totaal 5 keer opgevoerd. Het weer zat helaas niet erg mee, maar desondanks was er bij iedere voorstelling een tomeloze inzet van de leerlingen en ook veel waardering van het publiek. Kip was verdwenen uit het hok en Famke ging op zoek naar haar huisdier. En wat heeft ze veel lopen zoeken; door het dorp, in de winkel, in de school, ga zo maar door. De varkens, koeien en lammetjes konden haar niet helpen, maar gelukkig is kip uiteindelijk gevonden en kon er feest worden gevierd! We zijn trots op al onze leerlingen en alle hulp uit het dorp! Zonder jullie was het niet zo’n succes geweest. Hieronder kunt u nagenieten van deze prachtige voorstellingen!

Kerstcircuit

Afgelopen dinsdagmiddag werd er een kerstcircuit georganiseerd door de studenten die dit jaar bij ons op school stagelopen. In 4 rondes deden de kinderen allerlei leuke activiteiten. In tweetallen, jong en oud samen, speelden de kinderen een kerstquiz, kerstmemory en een kerstboom-estafette. Ook maakten ze kerstkaarten voor de ouderen in Garyp, die in de afgelopen dagen werden bezorgd. 

Sinterklaas en de verliefde piet

Er was een brief aangekomen van de piet die verliefd was. Zij schreef dat ze tijdens de intocht een leuk ventje had gezien en dat ze daar een foto van had gemaakt. Door de harde wind was de foto weggewaaid en waarschijnlijk in vele stukjes door Garyp verspreid. De kinderen kregen de opdracht om die stukjes te zoeken en te verzamelen zodat de fotopuzzel gemaakt kon worden…. Verliefde piet kwam hotel de botel op school aan. Ze kon er niet van lopen en werd vervoerd in een kruiwagen! Op wie was zij nou verliefd? De kinderen hadden inmiddels vele tekeningen en gedichtjes gemaakt over het thema ‘verliefd zijn’. En toen ging de telefoon van meester Atze: een moeder was in Garyp en zag allerlei stukjes liggen. Daar had zij foto’s van gemaakt en naar meester zijn mail gestuurd. De stukje lagen op bekende plekken in Garyp: een speeltuin, bij de Spar, op het schoolplein, bij het zwembad etc. De andere piet werd erop uit gestuurd om de stukje te verzamelen en na een poosje kwam die terug met alle stukjes! Via een swipe apparaat werden die stukjes naar het digibord geswiped waarna duidelijk werd op wie de piet nou verliefd was! De kinderen (en wij) hebben een erg leuke dag gehad!

Koperblazen

De afgelopen weken hebben de kinderen van leerjaar 5 en 6 les gehad van de Wâldsang. Ze hebben geleerd om koperinstrumenten te bespelen. Dit project is afgelopen week afgesloten met een concert voor alle ouders. Er kwamen veel ouders kijken en de kinderen hebben zichzelf van hun beste kant laten horen! We hebben genoten! Binnenkort zijn ze ook bij het kerstconcert te beluisteren, want ook dan zullen ze hun kunsten ten gehore brengen! Wilt u nog beelden van het concert zien? Dan kan via de volgende link: https://youtu.be/P62–9Ri-Z0

Schoolschaatsen

De afgelopen weken zijn de kinderen van leerjaar 5 en 6 op de vrijdag naar de ijshal geweest. De kinderen hebben in verschillende groepen balans leren houden op het ijs, bochten draaien en vaart maken. Mooi om te zien hoe de kinderen in een korte tijd vooruit gaan en steeds meer durven op het ijs. Vandaag zijn de schaatslessen afgesloten met de Elfstedentocht. De kinderen moesten langs alle 11 steden schaatsen en konden een kaart met een QR-code laten scannen om zo de afstand bij te houden. In de klas hebben we al een aantal codes op de site www.11stedenbattle.nl opgezocht om te kijken hoeveel punten iedereen binnen heeft gehaald.

De voorleeswedstrijd

Vandaag was het dan zover: de finale van de voorleeswedstrijd! In de Kinderboekenweek zagen we tijdens de eerste ronde al veel kinderen super mooi voorlezen. Dit was al een voorproefje van de finale. Tijdens de schoolfinale, onder toeziend oog van leerjaar 3 t/m 8, werd er ook weer prachtig voorgelezen, maar nog veel belangrijker het plezier spatte er vanaf! De 5 finalisten maakten het de jury erg lastig. De jury verkoos uiteindelijk Fardau tot winnaar, waardoor zij in de volgende ronde onze school mag vertegenwoordigen! Alle deelnemers bedankt en Fardau, heel veel succes!