Nieuwsberichten

Kinderboekenweek leesspektakel

Ook deze week is er weer aandacht besteed aan de Kinderboekenweek. Dinsdag en donderdag hebben de kinderen van de bovenbouw voorgelezen aan kinderen van de onderbouw. Door de hele school zaten groepjes kinderen te genieten van boeken. De voorlezers gaven elkaar dinsdagmiddag goede tips om donderdagmiddag er al helemaal een succes van te maken. Verhalen werden verteld, woorden werden uitgelegd en plaatjes werden bekeken. Door al dit voorlezen en luisteren naar mooie verhalen hopen we het leesplezier aan te wakkeren om de kinderen allemaal mooi door te laten lezen in de vakantie!

De voorleeswedstrijd!

Wat is een Kinderboekenweek nou zonder voorleeswedstrijd?! Ook dit jaar hebben we deze nu beruchte wedstrijd georganiseerd. Tijdens de eerste (klassen) ronde zagen we al veel kinderen super mooi voorlezen. Dit was echt al een voorproefje van de finale die vandaag heeft plaatsgevonden. Tijdens de schoolfinale, onder toeziend oog van leerjaar 4 t/m 8, werd er ook weer prachtig voorgelezen, maar nog veel belangrijker het leesplezier spatte er vanaf! We hebben echt genoten van alle deelnemers. De jury verkoos uiteindelijk Jelke tot winnaar, waardoor hij mag gaan strijden in de volgende ronde! Alle deelnemers bedankt en Jelke, heel veel succes.

Kinderpostzegelactie!

We gaan er weer voor! De kinderen van leerjaar 7 gaan de deuren weer bij langs voor de landelijke kinderpostzegelactie. Voor kinderen, door kinderen. Elk jaar gaan zo’n 140.000 kinderen langs de deuren om verschillende producten – waaronder kinderpostzegels – te verkopen. Ze zamelen daarmee geld in om kinderen kansen te geven op een betere toekomst. De kinderen kunnen kinderpostzegels verkopen, maar natuurlijk ook kaarten voor de feestdagen en andere leuke producten zoals bloembommetjes, een shopper en blikjes met vrolijke Gorgel-pleisters. Daarnaast kan er dit jaar ook weer gekozen worden voor een eenmalige donatie. Graag tot ziens bij uw voordeur!

Bouw je eigen kartonnen stoel

Zo aan het eind van de basisschool krijgt leerjaar 8 een aantal andere opdrachten om het jaar af te sluiten. De kinderen zijn al bezig geweest met een werkstuk en hebben een verslag geschreven over hun droombaan. Deze week zijn de kinderen bezig geweest met het bouwen van een kartonnen stoel. De kartonnen stoelen zijn vandaag allemaal op school gebracht en meester Gerrit Jan heeft ze getest. Het was een groot feest! Eén stoel heeft de test niet doorstaan, maar de rest is met vlag en wimpel geslaagd. Hieronder kunt u de exemplaren bewonderen.

Op onderzoek in de Alde Feanen!

Deze week zijn de kinderen van de bovenbouw naar Earnewâld geweest voor een rugzakroute door de Alde Feanen. Hierbij hebben alle kinderen in groepjes een route gelopen en ondertussen opdrachten gedaan. Er zijn kriebelbeestjes en waterbeestjes gezocht. Vooral het zoeken naar waterbeestjes was een groot succes! In verschillende vogelkijkhutten is er uitgekeken naar vogels en de mooie natuur. Het was al met al deze week een lekker warme wandeling. Donderdagmiddag zijn alle kinderen daarom heerlijk in het water gesprongen bij het strandje van Earnewâld om even af te koelen. Foto’s hiervan ziet u hieronder. We willen alle ouders bedanken die mee zijn geweest om dit uitje tot een daverend succes te maken!

Projectweek ‘Slimme communicatie’

De afgelopen tijd heeft het thema ‘slimme communicatie’ centraal gestaan op school. In de onderbouw zijn de kinderen bezig geweest met de telefoon. Zo zijn er verschillende oude en nieuwe telefoons getoond en weten de kinderen hoe de telefoon werkt. In de middenbouw ging het om communicatie via tekens. De eerste week hebben de kinderen stil gestaan bij hiërogliefen, de tekens van de oude Egyptenaren. In de tweede week zijn de kinderen bezig geweest met het braille handschrift. In de bovenbouw heeft leerjaar 6 het over verschillende talen gehad, zoals de taal van de oermensen en de taal van de dieren. Leerjaar 7 en 8 hebben stil gestaan bij de macht van de media. Zo zijn te weten gekomen over de macht die een soap, de reclame en sociale media kan hebben op de maatschappij. Om u een kijkje in dit project te geven hebben we een compilatie van de projectweek gemaakt. Veel kijkplezier!

Gastles fan ûnderdûkster

De educatietour ‘Joods kind in de klas’ voor Friese basisscholen is deze week bij ons op CBS De Wrâldpoarte in Garyp van start gegaan. Tijdens de tour vertellen voormalige Joodse onderduikkinderen in 20 schoolklassen over hun onderduikperiode in Friesland in de Tweede Wereldoorlog. Honderden Joodse kinderen kregen in de oorlogsjaren een veilig onderkomen bij Friese families en werden zo uit handen van de Duitse bezetter gered. Afgelopen donderdag is er vanuit school een videoverbinding gelegd met Amsterdam. Daar zat mevrouw Naomi Waas klaar om ons te vertellen over haar leven. Een zeer bewogen leven. Ze werd midden in de oorlog geboren en dit heeft in heel haar leven een rol gespeeld. Hier heeft ze ons over verteld, de kinderen kregen ook nog de kans om hier vragen over te stellen. Van de gastles is er door RTVNOF een videoreportage gemaakt die te bekijken is via: https://youtu.be/2-vGcVCkZqs. https://www.omropfryslan.nl/nijs/1049142-gastles-yn-garyp-fan-underdukster-bern-kinne-it-noch-ut-earste-han-hearre

De Banglaflessenactie

Normaal gesproken zouden de kinderen van leerjaar 8 aan het begin van de veertigdagentijd allemaal spaarpotjes langs de deuren in Garyp brengen, zodat een ieder mee kon sparen voor een goed doel. Deze actie kon dit jaar, dankzij Corona, helaas geen doorgang vinden op de manier die we gewend waren. Dit jaar werd er niet gespaard met de spaarpotjes, maar kon iedereen het spaardoel wel ondersteunen door giften. Wij als school wilden hier natuurlijk met de kinderen ook aandacht aan besteden en zo ons steentje bijdragen! Dit wilden we op een aangepaste manier doen. Door een flessenactie! De kinderen konden door het inleveren van statieflessen bijdragen aan het werk van de broeders van Taizé in Bangladesh. Het spaardoel dit jaar was ‘de broeders van Taizé’ in Bangladesh. Ze ondersteunen met dit geld allerlei mooie initiatieven, een aantal voorbeelden hiervan zijn: – Ze maken onderwijs mogelijk voor veel arme kinderen. – Ze vergoeden medicijnen en andere medische kosten. – Ze ondersteunen kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Kortom, het geld komt goed terecht! Als school hebben we 250 euro mogen inzamelen! Iedereen bedankt voor het meesparen!

De grote rekendag

Afgelopen woensdag hebben we met elkaar ‘anders dan anders’ gerekend. Niet de rekenles zoals we die gewend zijn, maar rekenen in een andere activiteiten.  In de onderbouw hebben de kinderen gewerkt over plattegronden en het oriënteren in de ruimte. In de middenbouw is er vooral buiten en in de gymles gerekend en in de middag met rekenspellen. De kinderen van de bovenbouw zijn aan de slag geweest met tactische spellen zoals dammen, andere rekenspellen en het ontsnappen uit een escaperoom! Rekenen is zoveel meer dan sommen maken!