Nieuwsberichten

Een groener schoolplein

Het is een hot topic: ruimte voor natuur. Daarnaast is het ook een onderwerp wat enorm leeft bij de kinderen. Spelen in de natuur is hartstikke belangrijk. Hier willen we als school graag een bijdrage aan leveren. Om de pleinen van de school groener te maken, zijn er de afgelopen week bomen geplant. Zo is het plein van de onderbouw  5 perenbomen rijker geworden. Zoals u op de foto’s kunt zien is er flink werk verzet door de kinderen van de middenbouw, hierdoor hebben de bomen een mooie plek gekregen. Ook is er een boom geplant op het plein van de bovenbouw. Hier was al een prachtige wilgentunnel geplaatst, maar dankzij een aantal kinderen van de bovenbouw is hier nu een jonge Amberboom (Liquidambar Styraciflua) bijgekomen. Deze boom is in samenwerking met de gemeente geplaatst nadat een aantal kinderen vorig jaar een brief hadden geschreven aan de gemeente. Dit hebben ze gedaan in het kader van een wereldoriëntatieproject over milieu. Nu is het hopen op mooie gekleurde bladeren van de Amberboom en heerlijke peren van de perenbomen.

De 3D printer is af!

Een selecte groep kinderen van level 7 en level 8 hebben de afgelopen maanden gewerkt aan het bouwen van een 3D printer. Deze printer werd gebouwd in samenwerking met 3DKanjers. We zijn dit avontuur gestart met een gastles. In deze gastles hebben we gekeken naar de bruikbaarheid van een 3D-printer in de dagelijkse praktijk. Na deze gastles zijn we aan het bouwen geslagen. De kinderen hebben in groepjes de verschillende onderdelen gebouwd, samen vormden deze onderdelen een complete printer! Afgelopen week was een spannend moment, want de printer moest een laatste inspectie ondergaan.  Na een aantal kleine aanpassingen, is de printer goed bevonden. Inmiddels hebben we de eerste printjes al gemaakt! We kunnen nu op naar de tweede stap: 3D tekenen, zodat we onze eigen printjes kunnen printen. Al met al een leerzaam proces. We zijn trots op alle kinderen die mee hebben gewerkt aan de bouw en we kijken uit naar wat we nog allemaal met de printer kunnen doen!

Sluiting van de scholen tot 18 januari 2021

   Bericht van Stichting Oarsprong: De afgelopen weken zijn we opnieuw geconfronteerd met de toename van besmettingen met het coronavirus. Het besluit van het kabinet dat daarom alle scholen in heel Nederland tot maandag 18 januari 2021 moeten sluiten, valt ons zwaar. Het is een ingrijpend besluit voor onze medewerkers, leerlingen en ouders, maar we zien ook dat deze maatregel nodig is om het virus onder controle te krijgen.  Evenals tijdens de eerste golf in maart van dit jaar, organiseren de scholen van Oarsprong, vanaf maandag 4 januari 2021, thuisonderwijs. Onze scholen bieden vanaf woensdag 16 december, tijdens schooltijd, alleen opvang aan die kinderen, waarvan de ouders werken in de zogenaamde cruciale beroepen en die zelf niet in opvang kunnen voorzien. Tijdens de kerstvakantie wordt geen opvang aangeboden. Ouders die opvang nodig hebben, kunnen dat melden bij de directeur van de school van hun kind(eren). 

De Hûnekop op skoalle!

Fannemoarn hiene wy in Ferneamde Frysk yn ús fermidden. Emiel fan de Hûnekop joech in gastles yn de boppebau. It wie fansels monsterachtich! Ferneamde Friezen bringe de kommende wiken ‘n besyk oan trijetaliche basisskoallen yn Fryslân. De skoallen joue hjirmei in stimulâns om de Fryske taal yn de klasse te brûken. Mei it projekt litte we ek sjen dat it mooglik is om mei de Fryske taal in protte te berikken.

Sinterklaasfeest

Wat hebben we een prachtige dag gehad met Sint en zijn pieten! Het was even spannend, aangezien Sinterklaas per ongeluk de staf had laten vallen van het dak en deze toen stuk was. Hij had nog geprobeerd om de staf te plakken, maar dat was mislukt. Sinterklaas kan op zijn leeftijd natuurlijk niet zonder staf en vandaar de vraag aan de kinderen of ze hem konden helpen met het verzamelen van allemaal stokken, die op een staf leken. Nou dat hebben de kinderen zeker gedaan, wauw wat heeft Sinterklaas veeeeel nieuwe reserve- staffen ontvangen! Zo kon hij gelukkig toch bij ons komen op school. Er was een schatkamer vol cadeaus voor de kinderen en genoeg pepernoten. Wat een feest!

Ateliers

Vanmiddag hebben we de tweede ronde ateliers afgesloten op school! Tijdens de ateliers kunnen de kinderen een talent ontdekken of nog verder ontwikkelen. Elke ronde bestaat uit verschillende workshops. Deze ronde konden kinderen van leerjaar 3 en 4 met papier, strijkkralen of klei de meest wonderlijke creaties leren maken. De bovenbouw heeft ware kunstwerken gevouwen, heeft gedoodled met verschillende soorten patronen of is aan het bewegen geweest. Daarnaast konden ze een fotolijst maken met pasta, leren weven met stokken en touw, met minecraft een eigen wereld bouwen of een waar meesterwerk leren schilderen. Hier een aantal foto’s van de creatieve uitspattingen!

3D-printers in de klas

Hoe werkt een 3D-printer en wat kun je er allemaal mee maken? De leerlingen van acht scholen van PCBO Tytsjerksteradiel weten er straks alles van. Door sponsoring van Rabobank Drachten Noordoost Friesland en een subsidie via het KennisLab Noordoost Friesland hebben de scholen een 3Dprinter aan kunnen schaffen. Vanaf oktober krijgen de leerlingen les in het bouwen en programmeren van de printer. De 3Dprinters maken onderdeel uit van een ‘wetenschap en techniek trainingstraject’, ontwikkeld door WisMon en begint met scholing van de leerkrachten van de stichting in Onderzoekend en Ontwerpend Leren. Dat gaat verder dan werken met de 3Dprinten. De leerkrachten krijgen ook inspiratie om bestaande methodes zoals taal en rekenen in te vullen volgens de methode Onderzoekend en Ontwerpen Leren. De lessen in het werken met de 3Dprinters krijgen een vaste plek in het onderwijsaanbod op de scholen van PCBO Tytsjerksteradiel. Adelien Buruma van PCBO Tytsjerksteradiel: “Wij zijn heel blij met de 3D-printers en de mogelijkheid om lessen in het programmeren te kunnen verzorgen. Kinderen groeien immers op in een wereld vol techniek en zullen daar nu en later veel mee te maken hebben. Iedere leerling moet in staat zijn de wereld om zich heen te begrijpen en mede vorm te geven. Zelf op onderzoek uitgaan, ontwerpend leren, ondernemen; leerlingen worden uitgedaagd om vragen te stellen en zelf op zoek te gaan naar oplossingen. Nieuwsgierigheid en creativiteit zijn uitgangspunten. Door de begeleiding van Wismon krijgen de lessen echt een

Corona

We kunnen er niet om heen: overal gaat het over Corona. Ook op cbs de Wrâldpoarte hebben we hier mee te maken. Om hier zoveel mogelijk onzekerheid over weg te nemen, heeft Oarsprong een protocol hiervoor opgesteld. De link hiervoor kunt u onder het bericht vinden. Hier kunt u al uw antwoorden op vragen over Corona vinden!  Voor extra informatie kunt u kijken op: https://lci.rivm.nl/langdurig-neusverkouden-kinderen

Finale Schoolvoetbal

Drie teams van onze school hebben afgelopen woensdag meegedaan met de finale van het Schoolvoetbaltoernooi in Burgum. Alle teams hebben ontzettend hun best gedaan in het veld voor zichzelf, de coaches en de vele supporters die mee waren gereizigd!! De damesteam van groep 7/8 en 5/6 zijn beide op een mooie 2e plaats geëindigd en het jongensteam van groep 7/8 is 4e geworden in de poule. Iedereen die mee heeft gedaan en geholpen nogmaals bedankt voor alle inzet!