Nieuwsberichten

Kinderpostzegelactie

Vanaf vandaag komen de kinderen van level 7 langs de deuren voor het verkopen van kinderpostzegels en andere producten die deze actie ondersteunen. De actie staat dit jaar in het teken van: ‘Ieder kind met een vrij hoofd naar school’. Met het ingezamelde geld worden kinderen geholpen die door problemen thuis, vastlopen op school. De actie duurt van 28 september tot en met 5 oktober!

De gi-ga-groene kinderboekenweekstart!

Vanmiddag hebben we met de hele school de Kinderboekenweek geopend! Het thema van dit jaar is Gi-ga-groen. De leerlingen hebben in tweetallen een Gi-ga-groene speurtocht gedaan en een fantasiedier gemaakt van natuurlijk materiaal. In de speurtocht zijn er boeken gezocht en bekeken, groene geluiden gehoord en letterpuzzels gedaan. Mooi om te zien dat de kinderen van de bovenbouw, de onderbouw kinderen helpen en op een hoger niveau brengen!

Afval opruimen in het dorp

Zoals ieder jaar zorgen de leerlingen van CBS de Wrâldpoarte voor een nette schoolomgeving. Ook dit jaar werden de vuilniszakken weer goed gevuld. Volgend schooljaar kunt u ze weer voorbij zien komen. Natuurlijk hopen we dan op minder afval!

Een aflevering van Dit is Holland

Het programma Dit is Holland is bij ons op school geweest om een item op te nemen over de gang van zaken bij ons op school! Hiermee krijgt u een kijkje in de dagelijkse sfeer bij ons op de Wrâldpoarte.

Sportdag

Vandaag hebben alle leerlingen van de Wrâldpoarte deelgenomen aan de Koningsspelen. We zijn gestart met een warming-up. Daarna zijn alle leerlingen in groepjes gaan strijden tegen elkaar. De kinderen hebben acht verschillende onderdelen uitgevoerd, waarbij ze een teamscore moesten neerzetten. Er is afgesloten met een touwtrekwedstrijd. Aan het einde van de dag hebben we de uitslagen bekend gemaakt. ‘s Middags zijn we aan de slag gegaan met denksporten. Ook tijdens deze activiteiten was er een fijne sfeer! We kijken terug op een fijne dag. We willen alle ouders die een bijdrage hebben geleverd, vriendelijk bedanken.

De Water 3-daagse van Wetsus

Tijdens de water 3-daagse van Wetsus is ons klaslokaal omgebouwd tot een heus waterlaboratorium. Twee maal is er een les op school geweest waarbij de kinderen de kwaliteit van water hebben onderzocht. Hiervoor zijn er verschillende proeven met water uitgevoerd en moesten de kinderen labjassen aandoen. Het was een groot spektakel. Als afsluiting van het project zijn we met Wetsus naar een groot waterbedrijf geweest, namelijk het Woudagemaal! Het Woudagemaal is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld en stamt uit 1920. Het gemaal staat sinds 1998 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, wat het uitstapje extra bijzonder heeft gemaakt. Deze monumentale stoomreus wordt bij te hoge waterstanden nog altijd ingezet door Wetterskip Fryslân om te zorgen voor droge voeten in Friesland. De beelden hiervan waren zeer indrukwekkend, dus zodra het gemaal weer aan moet, is het zeker een bezoekje waard!

Voetbalbattle

Afgelopen dinsdag is er vanuit school een voetbalactiviteit georganiseerd. Alex van der Veen van Veens Voetbal Academie heeft de kinderen een sportieve middag bezorgd. De middag stond in het teken van een heuse battle: Speler vs. Keeper. In deze battle moesten de kinderen zoveel mogelijk punten scoren om uiteindelijk over te blijven met één speler en één keeper. Als warming up werd er flink hardgelopen met de piepjes test, daarna ging de wedstrijd echt van start. De winnaar van deze battle ging met de grote beker aan de haal! Een super prestatie die Jan de Boer achter zijn naam mag zetten. Hieronder ziet u een aantal foto’s om u een impressie van de middag te geven. Daarnaast zijn alle foto’s achter elkaar aangezet het volgende filmpje. Veel kijkplezier!

De grote rekendag 2022

Terwijl level 5 deze ochtend druk bezig is geweest met de fit@school – challenge, vond in de rest van de levels de grote rekendag plaats. Het thema van de Grote Rekendag 2022 in de bovenbouwlevel 6 t/m 8 was ‘Bouwavonturen’.De leerlingen kregen zelf de verantwoordelijkheid om groepjes te vormen met leerlingen uit de andere twee levels. Mooi om te zien hoe de leerlingen zich bewust zijn van hun eigen kwaliteiten en de kwaliteiten van een ander. Ieder groepje moest een eigen pretpark ontwerpen. Hierbij werden er verschillende eisen gesteld en moesten ze werken binnen een beperkt budget. Binnen de groepjes moest er met van alles rekening worden gehouden wat leidde tot veel rekenwerk en ruimtelijk inzicht. In de onderbouwlevels is de Rekendag in het teken gezet van bewegen en spel! De kinderen van leerjaar 3 en 4 zijn in een vijftal activiteiten, zowel binnen als buiten, bezig geweest met rekenen op de getallenlijn, het overzien van getalbeelden en splitsingen. Zij hebben twee activiteiten buiten gedaan waarbij er naast rekenen ook flink is bewogen. De overige drie activiteiten waren binnen; een bingo, het spel ‘straatje leggen’ en springen op de getallenlijn. Mooi om te zien hoe de kinderen van en met elkaar leren en de activiteiten veelal zelf kunnen reguleren. Aan het einde van de ochtend, toen de spullen opgeruimd moesten worden, vroegen verschillende kinderen zich af wanneer we nou gingen rekenen…. 😉  Voor leerjaar 1 en 2 hebben we een rekenmiddag gehouden waarbij de kinderen in een circuitvorm langs

De halve finale van de voorleeswedstrijd…

Gistermiddag heeft onze voorleestopper Jelke meegedaan aan de halve finale van de voorleeswedstrijd. In deze halve finale moest hij het opnemen tegen acht andere kandidaten. In de halve finale was goed te zien dat Jelke veel plezier haalt uit het voorlezen. Hij nam de jury helemaal mee in het verhaal, gebruikte goed zijn stemgeluid om passages hard of juist heel zacht voor te lezen en lastte tijdens het voorlezen mooie rustmomenten in. Dit laatste deed hij als de beste en hier kreeg hij ook een groot compliment voor. Het ging zelfs zo goed dat hij Garyp mag vertegenwoordigen in de finale van Friesland! We wensen hem veel succes in de finale en zijn trots dat hij het al zover heeft geschopt.